Pomoc w lekcjach - Strona 15

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
dwd14
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 0

historia pomozcie

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dwd14 » 01 sty 2006, 22:17

Moglibyscie pomoc w tych zadaniach ? Z gory dzienki!

1. Scharakteryzuj różne postawy polaków w obliczu spodziewanego wybuchu wojny europejskiej
2. jakie formy przybrała działalność niepodległościowa Polaków w okresie 1 wojny światowej?
3.Omów sposoby walki z kryzysem ekonomicznym w państwach nim objętych. Oceń ich skuteczność.

fetko
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fetko » 01 sty 2006, 22:25

Couter25 pisze:Ja mam takli problemik. Dopiero dzisiaj zajrzałem i zobaczyłem że muszę zrobić doświadczenie. Doświadczenie polega na tym aby kość kurczaka przez ok tydzień zanurzyć w occie

I mam uzupełnić:

Spostrzeżenie: Kość pozbawiona soli mineralnych jest...
Wniosek: Sole mineralne nadają kości....
Wydaje mi się że sole mineralne nadają kości twardość, a ich brak powoduje że są miękkie i łatwo się łamią, na niedobór soli mieneralnych w kościach cierpią ludzie starsi i niemowlaki.

Awatar użytkownika
Tomachos
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomachos » 01 sty 2006, 22:35

1. Scharakteryzuj różne postawy polaków w obliczu spodziewanego wybuchu wojny europejskiej
1. tchórzownik pospolity - zwykły szary chlebozjadacz, zamieszkuje cały kraj
2. bojownik neutralny - wystepuje na osiedlach, nie czuje bolu
3. neutralny olewator - cwaniakowaty przedstawiciel klasy sredniej, nierob
2. jakie formy przybrała działalność niepodległościowa Polaków w okresie 1 wojny światowej?
skuteczne
3.Omów sposoby walki z kryzysem ekonomicznym w państwach nim objętych. Oceń ich skuteczność.
1.sposób na długi - 87,7% skuteczności
2.sposób na oszczedzanie - 12% skuteczności
3.sposób na terror - 99,9% skuteczności
4.sposób na dwd14 - autor ruszyłby główką i coś wymyslił a nie powiększał grono leniwych "intelektualistów" - skuteczność zależna od chęci i zaangarzowania :!:

powodzenia :roll:

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 05 sty 2006, 16:51

Mam w sumie nietypową prośbę bo język angielski znam, ale potrzebuję cechy listu prywatnego. Napisać go umiem, ale muszę przedstawić dokładnie jak i co się pisze. Jeśli ktoś jest w stanie mi podać to bym bardzo prosił. Miałem gdzieś w notatkach, ale chyba zapodziałem bo przewróciłem wszystko do góry nogami, ale nie znalazłem 8) Pozdrawiam

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 05 sty 2006, 16:56

Tomusmc pisze:ale potrzebuję cechy listu prywatnego
chodzi ci o cały schemat [że data z prawej] czy o skróty etc.
Pewnie to drugie,

więc w liście prywatnym piszemy np. skrótami
zamiast I am :arrow: I'm etc.
to chyba główna zasada - więcej nie pamiętam :lol: aha no i piszemy dear piwus, lovely Niggaz :lol: zamiast "z poważaniem" [nie wiem jak to jest po ang]
czyli jak do ziomka, co nie ? :lol:

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 05 sty 2006, 17:00

fieldy pisze:
Tomusmc pisze:ale potrzebuję cechy listu prywatnego
chodzi ci o cały schemat [że data z prawej] czy o skróty etc.
Pewnie to drugie,

więc w liście prywatnym piszemy np. skrótami
zamiast I am :arrow: I'm etc.
to chyba główna zasada - więcej nie pamiętam :lol: aha no i piszemy dear piwus, lovely Niggaz :lol: zamiast "z poważaniem" [nie wiem jak to jest po ang]
czyli jak do ziomka, co nie ? :lol:
To wiem :) Jeszcze jest limit słów od 120-150, ale chyba to nie wszystko bo w podaniach o pracę trzeba pisać cel itp. a tutaj (bynajmniej ja) pisałem zawsze swobodnie jak do ziomka :wink: Dzięki fieldy, ale jak ktoś coś jeszcze ma to mógłby się podzielić z nami :P

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 05 sty 2006, 17:05

Tomusmc pisze:a tutaj (bynajmniej ja) pisałem zawsze swobodnie jak do ziomka
no raczej, w końcu to jest list prywatny, kogo obchodzi ile znaków wpiszesz - to nie SMS :lol:
Tomusmc pisze:Dzięki fieldy
mam dziwne wrażenie, że nie pomogłem za wiele :?
Penwie jeszcze można wtracić jakieś zdanie z kosmosu [nie trzeba się trzymać ściśle schematu] piszesz to na co masz ochotę i mowa potoczną [ello źą itd.]

Ale to jest na lekcje :P Limity niestety są bo tak sobie wymyślają, a to samo jest na maturze i trzeba się tego trzymać bynajmniej narazie.

Awatar użytkownika
Ultras
Madridismo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ultras » 05 sty 2006, 17:33

W liście do kolegi(prywatnym) używamy skrótów które nawet dla tej formy listy są wskazane.Można używać slangów byle dobrze :wink: Oczywiscie musi być pdział na paragrafy ale o tym na bank wiesz.Na początku listy piszemy np Dear Tomeki przecinek a kończymy np Best Wishes etc.używaj zamiast I have I have got gdyż sądze że tego typu wyrażenia też są brane pod uwage.

Awatar użytkownika
mlody_
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mlody_ » 05 sty 2006, 17:35

Tomusmc pisze:Mam w sumie nietypową prośbę bo język angielski znam, ale potrzebuję cechy listu prywatnego. Napisać go umiem, ale muszę przedstawić dokładnie jak i co się pisze. Jeśli ktoś jest w stanie mi podać to bym bardzo prosił. Miałem gdzieś w notatkach, ale chyba zapodziałem bo przewróciłem wszystko do góry nogami, ale nie znalazłem 8)
O coś takiego chodzi ? :P :

http://img492.imageshack.us/img492/6424/ang2wb.jpg
i
http://img492.imageshack.us/img492/8291/ang25tw.jpg

Awatar użytkownika
ostry66
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ostry66 » 05 sty 2006, 17:38

Ogolnie pewnym schematem jest wyglad takiego listu. Podejrzewam ze w pierwszej lepszej ksiazce do angielskiego znajdziesz cos takiego.

Dla przykladu: (nie wiem jaka to ksiazka bo znalazlem tylko ksero strony)

U samej gory powiedzmy w 3/4 strony od lewej piszesz adres, pod nim po wersie przerwy date (obie te informacje w stylu angielskim)

Dalej powitanie typu Dear X
No i teraz kolejne nazwijmy to paragrafy (powiedzmy ze opisujesz komus swoja podroz czy cos w tym stylu)
1. Ogolne wrazenia z tego co sie z Toba dzieje, gdzie jestes, jak mieszkasz, co porabiasz itd
2. Rys tego o czym piszesz ale juz bardziej przedstawiajacy temat, nie do konca dotyczacy Ciebie,
3. Twoje plany na przyszlosc, zamierzenia, tego typu pierdoly,
4. Pozdrowienie, zaproszenie, obietnica spotkania czy co tam jeszcze Ci do adresata przyjdzie do glowy napisac

Na koniec podpis.

Wedlug tego co znalazlem to powinno sie przedstawiac tak (opis miejsca w ktorym jestes) 1 Location, Accomodation; 2 Weather, Sights,Activities; 3 Poeple (Looks, Character); 4 Food; 5 Plans; 6 Recommendation

Wiadomo ze tak mniej wiecej bedzie wygladal list kolegi do kolegi, inaczej bedzie prezetowac sie pismo urzedowe, podanie o prace, list motywacyjny czy jeszcze co tam komu do glowy wpadnie.

Jesli zalozmy zawiazujesz nowa listowa znajomosc to list przedstawialby sie nastepujaco: Przedstawienie, Gdzie mieszkasz, Wiek, Wyglad, Opis rodziny, Zainteresowania, Hobby

Zreszta wydaje mi sie ze z listami jak z wszelkimi innymi wypocinami pisemnymi, na poczatek wprowadznie w temat, potem rozwiniecie problemu no i jakies sensowne zakonczenie + adresy, pozdrowienia i takie tam.
Nie wiem czy do czegos Ci sie to przyda ale moze, a jesli szukasz jakis typowych zwrotow uzywanych w listach to mysle ze google moze Ci pomoc

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 05 sty 2006, 17:49

Dzięki wszystkim za pomoc. Mlody_10 to co podałeś to jest odpowiedź na ogłoszenie (I am writting in response to...). Jakoś to wszystko poskładam do kupy i przedstawie to jutro, najwyżej się do czegoś przyczepi :roll: :wink: Pozdrawiam

Awatar użytkownika
M.T.
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: M.T. » 05 sty 2006, 23:43

Może ktoś mi pomoże , więc potrzebuje pytań i odpowiedzi do krzyżówki, ma dotyczyć ona średniowiecza. Prawie ją już zrobiłem brakuje mi jedynie minimum 4 pytań. Z góry dzięki.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 05 sty 2006, 23:50

M.T. pisze:Może ktoś mi pomoże , więc potrzebuje pytań i odpowiedzi do krzyżówki, ma dotyczyć ona średniowiecza. Prawie ją już zrobiłem brakuje mi jedynie minimum 4 pytań. Z góry dzięki.
dziwne modowi wszyscy pomagali :lol:
ale on the other hand 8) mogłes kolego dać wczesniej pytnko a nie o 23:43. pOdejrzewam, że mało komu chce się teraz wymyślać pytania do średniowiecza. Polecam lekturę 100, 200, 300, 500, 1000 panoramicznych - żmudna robota, ale moze znajdziesz coś z interesującej cię EPOki :lol:

Awatar użytkownika
Krzysztof Jarzyna
Lowelas
Lowelas

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Krzysztof Jarzyna » 05 sty 2006, 23:53

M.T. ej oczywiscie zartujesz... Prawda? Powiedz ze zartujesz! Prosze, prosze!
Masz ksiazki, internet, a Ty nie potrafisz wymyslec 4 hasel do krzyzowki? Boze czego Was tam teraz ucza? A podobno moje pokolenie bylo nizem intelektualnym :?

Boze, cos Polske... :roll:

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 05 sty 2006, 23:55

M.T. pisze:Może ktoś mi pomoże , więc potrzebuje pytań i odpowiedzi do krzyżówki, ma dotyczyć ona średniowiecza. Prawie ją już zrobiłem brakuje mi jedynie minimum 4 pytań. Z góry dzięki.
Co zrobi Ci z dupy Krzysztof Jarzyna jeśli jeszcze raz poprosisz o coś tak głupiego? Odpowiedź: jesień średniowiecza.

M.T. włącz myślenie, otwórz książkę, odpal internet i jazda. To nie jest trudne.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”