Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 1934

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2897

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 19 paź 2023, 15:06

Dla mnie to jeden z nielicznych plusów zmiany, CZEKAM po prostu na te niedziele. Potrafię sobie ogarnąć wcześniej ale naprawdę czasami coś wyskoczy i później trzeba mocno kombinować. Skoro ja napieprzam we wszystkie święta i nocki to ktoś czasami w niedzielę sobie też może popracować. Nawet się śmiałem ostatnio z kumplami, że w pierwszą taką wolną niedzielę pójdę do sklepu, nic nie będę potrzebować ale sobie pojeżdżę wózkiem.

Awatar użytkownika
Ilka
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2794
Kibicuję: Widzew Barca MU Juve

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 19 paź 2023, 15:09

johny batonik pisze:
19 paź 2023, 14:58
Ale to nie chodzi o to, że żyjesz sobie bez zakupów w niedziele więc jest git. Przez zakaz pracę straciło wiele osób, wiele mniejszych sklepów nie mogło konkurować z innymi, dodatkowo faworyzujemy jedną grupę bez powodu.
Ale wiele osób było też z wolnych niedziel zadowolonych. Co rusz w markecie na moim osiedlu słyszałam narzekania, że w niedzielę muszą iść do pracy, a z chęcią posiedzieli by w domu z rodziną. Tylko nie pisz, że mogą zmienić pracę jak nie pasuje. Niestety nie dogodzisz wszystkim, a czy da radę jakoś inaczej to rozwiązać to nie wiem. Jedni chcą pracować, a nie mogą, inni nie chcą a muszą .. Moim zdaniem wolne niedzielę były na plus. Tak się wszyscy chcecie na zachodzie wzorowac, a u naszych zachodnich sąsiadów na ogół sklepy są zamknięte w niedzielę.

Awatar użytkownika
Duma Katalonii
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 128
Kibicuję: FC Barcelona nr 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duma Katalonii » 19 paź 2023, 15:10

A ja powiem tak:

1. Jeśli w umowie jest zapis że praca jest wykonywana od poniedziałku do niedzieli, to nie ma dodatku za pracę w weekend, ale wtedy każdy dzień świąteczny między poniedziałkiem a piątkiem należy się dzień wolny.

2. Traktujemy budżetówkę i sektor prywatny tak samo czy inaczej w kwestii pracy w weekendy czy oddzielnie?

3. Wolny handel dla wszystkich: kto chce pracować proszę bardzo, a kto chce oglądać Netflix, czy pojechać z rodziną na piknik to proszę bardzo.

4. Jeżeli ktoś z przyczyn religijnych nie może pracować w niedzielę to jest to problem do rozwiązania w miejscu pracy.

Enviado desde mi RMX3363 mediante Tapatalk

Awatar użytkownika
johny batonik
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 330

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 19 paź 2023, 15:17

Ilka pisze:
19 paź 2023, 15:09
johny batonik pisze:
Ale to nie chodzi o to, że żyjesz sobie bez zakupów w niedziele więc jest git. Przez zakaz pracę straciło wiele osób, wiele mniejszych sklepów nie mogło konkurować z innymi, dodatkowo faworyzujemy jedną grupę bez powodu.
Ale wiele osób było też z wolnych niedziel zadowolonych. Co rusz w markecie na moim osiedlu słyszałam narzekania, że w niedzielę muszą iść do pracy, a z chęcią posiedzieli by w domu z rodziną. Tylko nie pisz, że mogą zmienić pracę jak nie pasuje. Niestety nie dogodzisz wszystkim, a czy da radę jakoś inaczej to rozwiązać to nie wiem. Jedni chcą pracować, a nie mogą, inni nie chcą a muszą .. Moim zdaniem wolne niedzielę były na plus. Tak się wszyscy chcecie na zachodzie wzorowac, a u naszych zachodnich sąsiadów na ogół sklepy są zamknięte w niedzielę.
Ale czy Ty nie rozumiesz, że żeby pracownik supermarketu miał wolną niedzielę, ktoś inny musiał stracić pracę albo zamknąć swój sklep?
Tak, napiszę tak właśnie żeby zmieniła pracę. Idąc do tej pracy, podpisując umowę, zgodziła się na takie godziny i dni pracy. Dlaczego ona ma być grupą uprzywilejowaną i mieć wolne, a inne zawody nie?

Awatar użytkownika
Ilka
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 19 paź 2023, 15:30

johny batonik pisze:
19 paź 2023, 15:17
Ilka pisze:
19 paź 2023, 15:09
johny batonik pisze:
Ale czy Ty nie rozumiesz, że żeby pracownik supermarketu miał wolną niedzielę, ktoś inny musiał stracić pracę albo zamknąć swój sklep?
Tak, napiszę tak właśnie żeby zmieniła pracę. Idąc do tej pracy, podpisując umowę, zgodziła się na takie godziny i dni pracy. Dlaczego ona ma być grupą uprzywilejowaną i mieć wolne, a inne zawody nie?
O jakich Ty sklepach piszesz? Prywatne sklepy nadal funkcjonują. A w niedzielę jeśli jest otwarty to powinien stać właściciel i pewnie w wielu stoi. Być może jakieś straciły, być może ktoś stracił pracę, ale według Ciebie zmiana pracy jest łatwa więc spokojnie znajdzie drugą.
Duma Katalonii pisze:
19 paź 2023, 15:10
1. Jeśli w umowie jest zapis że praca jest wykonywana od poniedziałku do niedzieli, to nie ma dodatku za pracę w weekend, ale wtedy każdy dzień świąteczny między poniedziałkiem a piątkiem należy się dzień wolny.
No ja tak mam. Praca od poniedziałku do niedzieli, ale za sobotę i niedzielę dwa dni wolnego w tygodniu. Choć i tak uważam, że za niedzielę dodatkowo powinna być kasa. W roku mam tylko pięć dni świątecznych wolnych, za pracujące na dni wolne.

Awatar użytkownika
sci
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2860

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sci » 19 paź 2023, 15:48

W czym niedziela jest lepsza od soboty, że powinna być płatna a sobota nie?

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1961

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 19 paź 2023, 15:48

sci pisze:
19 paź 2023, 15:48
dlatego ja bym wprowadził nie niedziele a weekendy :)

Awatar użytkownika
Duma Katalonii
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duma Katalonii » 19 paź 2023, 15:56

To już lepiej zadeklarować wszystkie dni jako świeckie i nie ma różnicy. W końcu jak rozdział kościoła od państwa, to również i w tym aspekcie.

Awatar użytkownika
Ilka
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 19 paź 2023, 16:10

sci pisze:
19 paź 2023, 15:48
Kiedyś dzieci w soboty do szkoły chodziły, a w niedzielę z tego co kojarzę nigdy. Żeby nie mieszać tego kościoła tutaj to tak Ci odpowiem. Niedziela była dniem odpoczynku. Dlatego praca w nią powinna być dodatkowo płatna bo jest świętem ;)

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6271
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 19 paź 2023, 16:21

Ilka pisze:
19 paź 2023, 16:10
Niedziela była dniem odpoczynku.
A co jeśli ja CHCĘ pracować w niedzielę, dlatego że moja wypłata jest bezpośrednio uzależniona od utargu, a tak się składa że niedziela to dzień w którym w pewnych branżach wykręca się nawet 1/3 tygodniowego utargu?
Czyli mamy sytuację w której ja chcę iść do pracy i zarobić, klient chce przyjść do mojego sklepu i wydać pieniądze, ale nie możemy tego zrobić, bo ktoś uznał że powinniśmy w ten dzień odpoczywać?

Awatar użytkownika
Duma Katalonii
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duma Katalonii » 19 paź 2023, 16:21

@Ilka patrz post wcześniej

Awatar użytkownika
Ilka
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 19 paź 2023, 16:35

No patrzcie. A kiedyś nie było z tym problemu. Ludzie nie szli tak nadgorliwe w niedzielę do roboty tylko odpoczywali z rodziną w domu. No jeśli chcecie to pracujcie od poniedziałku do niedzieli i to nawet po 12 godzin. Ja dni wolne potrzebuje. Ktoś może nie :)
Wiele branży pracuje w niedzielę więc jeśli Wasza jest zamknięta znajdziecie dodatkową pracę w weekendy :)

Nadal uważam że zakaz handlu w niedzielę powinien dalej być. Choć pewnie nowy rząd Wam zapewni możliwość pracy w niedzielę.

U mnie w pracy w niedzielę też jest duży utarg. Ale ludzie zagrać mogliby to samo w sobotę. To samo tyczy się świat. Przed świętami mogą sobie zagrać na 26 na Premier League. Ale niestety ja będę pracowała i w niedzielę i święta. Tak wiem mogę zmienić pracę jeśli mi nie pasuje :mrgreen:

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2897

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 19 paź 2023, 16:48

Ilka pisze:
19 paź 2023, 16:35
Ja dni wolne potrzebuje. Ktoś może nie
Ale Ty uważasz, że jeśli będą niedziele pracujące to ci ludzie nie dostaną wolnego w tygodniu?

Awatar użytkownika
wloski
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 982
Kibicuję: Edukacjii Clonera

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wloski » 19 paź 2023, 16:57

sickstick pisze:
19 paź 2023, 16:21
Ilka pisze:
19 paź 2023, 16:10
Niedziela była dniem odpoczynku.
A co jeśli ja CHCĘ pracować w niedzielę, dlatego że moja wypłata jest bezpośrednio uzależniona od utargu, a tak się składa że niedziela to dzień w którym w pewnych branżach wykręca się nawet 1/3 tygodniowego utargu?
Czyli mamy sytuację w której ja chcę iść do pracy i zarobić, klient chce przyjść do mojego sklepu i wydać pieniądze, ale nie możemy tego zrobić, bo ktoś uznał że powinniśmy w ten dzień odpoczywać?
Dlatego ludzie podziękowali PiS za to że w wielu kwestiach czy to biznesowych czy światopoglądowych nie dawał wyboru. Niech każdy robi co chce, jeden otwiera sklep drugi nie, ktoś korzysta z in vitro a ktoś z kalendarzyka. Byle jeden drugiemu nie mówił co ma robić. Najważniejsze żeby nikt mi z butami nie wchodził do życia i będzie dobrze.

glowas12345
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 104

Post Wyświetl pojedynczy post autor: glowas12345 » 19 paź 2023, 17:15

Niech pierwszy podniesie rękę ten kto nie robił zakupów w niedzielę. Zaczyna to tutaj dziwnie wyglądać. Zawsze można znaleźć kompromis, np. handlowa każda pierwsza niedziela w miesiącu. Każdy z nas ma inną sytuację życiową, ale nie dajmy sobie wmówić że niedziela jest wyłącznie od odpoczynku z rodziną, bardzo się to na pewno podoba osobom samotnym, święty spokój przez 24h. Są osoby które pracują w delegacji od poniedziałku do piątku, w sobotę muszą ogarnąć dom, zakupy inne tematy, to w niedzielę śpią do południa i tyle z nich pożytku. Dajmy przedsiębiorcom możliwość biznesu w niedzielę, przy jednoczesnej ochronie pracownika, że nie poniesie konsekwencji jeśli uzna że nie chce pracować i nie będzie miał pretensji że pracodawca w ten konkretny dzień da zarobić np. studentowi na jego miejsce. Ja widzę że część osób chce być w domu i boi się handlowych niedziel bo ich zwolnią jak nie pójdą.
Ktoś tam wyżej wspominał budżetówkę, np. w samorządach często praktykowane jest że w jeden dzień w tygodniu urząd jest czynny do 17-18 dla osób dłużej pracujących które nie mogą iść do urzędu w normalnych godzinach pracy. Ale tu was zaskoczę, sam pracuję w samorządzie i nie myślcie że to tylko 7-15, są takie działy jak inwestycje że wychodzi się z pracy o 15, ale wykonawcy latem na drogach itd robią do 20 czy w soboty, więc telefony po pracy, emaile, zdalny komp to norma. Nawet działy promocji pracują popołudniami bo ktoś musi ogarniać te wszystkie spotkania, pikniki itd. Nigdzie nie jest tak w 100% jak nam się wydaje.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”