Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 19 paź 2023, 15:06

Rezus

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 19 paź 2023, 15:09
Ale wiele osób było też z wolnych niedziel zadowolonych. Co rusz w markecie na moim osiedlu słyszałam narzekania, że w niedzielę muszą iść do pracy, a z chęcią posiedzieli by w domu z rodziną. Tylko nie pisz, że mogą zmienić pracę jak nie pasuje. Niestety nie dogodzisz wszystkim, a czy da radę jakoś inaczej to rozwiązać to nie wiem. Jedni chcą pracować, a nie mogą, inni nie chcą a muszą .. Moim zdaniem wolne niedzielę były na plus. Tak się wszyscy chcecie na zachodzie wzorowac, a u naszych zachodnich sąsiadów na ogół sklepy są zamknięte w niedzielę.johny batonik pisze: ↑19 paź 2023, 14:58Ale to nie chodzi o to, że żyjesz sobie bez zakupów w niedziele więc jest git. Przez zakaz pracę straciło wiele osób, wiele mniejszych sklepów nie mogło konkurować z innymi, dodatkowo faworyzujemy jedną grupę bez powodu.
Ilka

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duma Katalonii » 19 paź 2023, 15:10
Duma Katalonii

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 19 paź 2023, 15:17
Ale czy Ty nie rozumiesz, że żeby pracownik supermarketu miał wolną niedzielę, ktoś inny musiał stracić pracę albo zamknąć swój sklep?Ilka pisze: ↑19 paź 2023, 15:09Ale wiele osób było też z wolnych niedziel zadowolonych. Co rusz w markecie na moim osiedlu słyszałam narzekania, że w niedzielę muszą iść do pracy, a z chęcią posiedzieli by w domu z rodziną. Tylko nie pisz, że mogą zmienić pracę jak nie pasuje. Niestety nie dogodzisz wszystkim, a czy da radę jakoś inaczej to rozwiązać to nie wiem. Jedni chcą pracować, a nie mogą, inni nie chcą a muszą .. Moim zdaniem wolne niedzielę były na plus. Tak się wszyscy chcecie na zachodzie wzorowac, a u naszych zachodnich sąsiadów na ogół sklepy są zamknięte w niedzielę.johny batonik pisze: ↑19 paź 2023, 14:58Ale to nie chodzi o to, że żyjesz sobie bez zakupów w niedziele więc jest git. Przez zakaz pracę straciło wiele osób, wiele mniejszych sklepów nie mogło konkurować z innymi, dodatkowo faworyzujemy jedną grupę bez powodu.
johny batonik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 19 paź 2023, 15:30
O jakich Ty sklepach piszesz? Prywatne sklepy nadal funkcjonują. A w niedzielę jeśli jest otwarty to powinien stać właściciel i pewnie w wielu stoi. Być może jakieś straciły, być może ktoś stracił pracę, ale według Ciebie zmiana pracy jest łatwa więc spokojnie znajdzie drugą.johny batonik pisze: ↑19 paź 2023, 15:17Ale czy Ty nie rozumiesz, że żeby pracownik supermarketu miał wolną niedzielę, ktoś inny musiał stracić pracę albo zamknąć swój sklep?Ilka pisze: ↑19 paź 2023, 15:09Ale wiele osób było też z wolnych niedziel zadowolonych. Co rusz w markecie na moim osiedlu słyszałam narzekania, że w niedzielę muszą iść do pracy, a z chęcią posiedzieli by w domu z rodziną. Tylko nie pisz, że mogą zmienić pracę jak nie pasuje. Niestety nie dogodzisz wszystkim, a czy da radę jakoś inaczej to rozwiązać to nie wiem. Jedni chcą pracować, a nie mogą, inni nie chcą a muszą .. Moim zdaniem wolne niedzielę były na plus. Tak się wszyscy chcecie na zachodzie wzorowac, a u naszych zachodnich sąsiadów na ogół sklepy są zamknięte w niedzielę.johny batonik pisze: ↑19 paź 2023, 14:58Ale to nie chodzi o to, że żyjesz sobie bez zakupów w niedziele więc jest git. Przez zakaz pracę straciło wiele osób, wiele mniejszych sklepów nie mogło konkurować z innymi, dodatkowo faworyzujemy jedną grupę bez powodu.
Tak, napiszę tak właśnie żeby zmieniła pracę. Idąc do tej pracy, podpisując umowę, zgodziła się na takie godziny i dni pracy. Dlaczego ona ma być grupą uprzywilejowaną i mieć wolne, a inne zawody nie?
No ja tak mam. Praca od poniedziałku do niedzieli, ale za sobotę i niedzielę dwa dni wolnego w tygodniu. Choć i tak uważam, że za niedzielę dodatkowo powinna być kasa. W roku mam tylko pięć dni świątecznych wolnych, za pracujące na dni wolne.Duma Katalonii pisze: ↑19 paź 2023, 15:101. Jeśli w umowie jest zapis że praca jest wykonywana od poniedziałku do niedzieli, to nie ma dodatku za pracę w weekend, ale wtedy każdy dzień świąteczny między poniedziałkiem a piątkiem należy się dzień wolny.
Ilka

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sci » 19 paź 2023, 15:48
sci
Conrado

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duma Katalonii » 19 paź 2023, 15:56
Duma Katalonii

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 19 paź 2023, 16:10
Kiedyś dzieci w soboty do szkoły chodziły, a w niedzielę z tego co kojarzę nigdy. Żeby nie mieszać tego kościoła tutaj to tak Ci odpowiem. Niedziela była dniem odpoczynku. Dlatego praca w nią powinna być dodatkowo płatna bo jest świętem
Ilka

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 19 paź 2023, 16:21
A co jeśli ja CHCĘ pracować w niedzielę, dlatego że moja wypłata jest bezpośrednio uzależniona od utargu, a tak się składa że niedziela to dzień w którym w pewnych branżach wykręca się nawet 1/3 tygodniowego utargu?
sickstick

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duma Katalonii » 19 paź 2023, 16:21
Duma Katalonii

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 19 paź 2023, 16:35
Ilka
Rezus

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wloski » 19 paź 2023, 16:57
Dlatego ludzie podziękowali PiS za to że w wielu kwestiach czy to biznesowych czy światopoglądowych nie dawał wyboru. Niech każdy robi co chce, jeden otwiera sklep drugi nie, ktoś korzysta z in vitro a ktoś z kalendarzyka. Byle jeden drugiemu nie mówił co ma robić. Najważniejsze żeby nikt mi z butami nie wchodził do życia i będzie dobrze.sickstick pisze: ↑19 paź 2023, 16:21A co jeśli ja CHCĘ pracować w niedzielę, dlatego że moja wypłata jest bezpośrednio uzależniona od utargu, a tak się składa że niedziela to dzień w którym w pewnych branżach wykręca się nawet 1/3 tygodniowego utargu?
Czyli mamy sytuację w której ja chcę iść do pracy i zarobić, klient chce przyjść do mojego sklepu i wydać pieniądze, ale nie możemy tego zrobić, bo ktoś uznał że powinniśmy w ten dzień odpoczywać?
wloski

Post Wyświetl pojedynczy post autor: glowas12345 » 19 paź 2023, 17:15
glowas12345
Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio