Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 1939

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Na kogo oddasz głos w drugiej turze wyborów prezydenckich?

NAWROCKI Karol Tadeusz
32
67%
TRZASKOWSKI Rafał Kazimierz
12
25%
Nie pójdę na wybory / oddam nieważny głos
4
8%
Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3127

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 20 paź 2023, 20:01

Co do twojego pytania to nie chce mi się tego analizować wiec nie odpowiem. Nawrzucales przekłamane dane i zero refleksji. Jeszcze chcesz żebym siedzial i analizował budżet Polski kiedy ty sobie będziesz po propisowskich twitterowych kontach śmigał. Sorry ale nie.
Zauwaze ze kłamiesz to naprostuje. Widze że nie tylko ja. Miej to na uwadze.

Awatar użytkownika
gilardino11
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1236

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gilardino11 » 20 paź 2023, 20:01

yedraz pisze:
20 paź 2023, 19:46
masacra pisze:
20 paź 2023, 19:36
Potem przyszedł PiS, jebnal jakimś socjalem, pokłócił się z UE, a ta i tak przez całe 8 lat nie znalazła powodu żeby nałożyć na Polskę jakieś procedury regulujące wydatki.
I mając takie sukcesy w gospodarce, nie byli w stanie przekonać narodu, żeby pozwolił im rządzić trzecią kadencję?
Widocznie - pieniądze to nie wszystko. :ozob:
Ale ja nie twierdzę że nie trzeba zmian w Polsce. Nawet mogę przyznać że glosowalem na 3 drogę ale chodziło tu o człowieka który bardzo mocno przyczynił się do kilku projektów które mocno rozwinely mój region

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1675

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 20 paź 2023, 20:23

Chlopaczek pisze:
20 paź 2023, 20:01
Nawrzucales przekłamane dane
Zauwaze ze kłamiesz to naprostuje. Widze że nie tylko ja. Miej to na uwadze.
Wiadomo. Jak Wikipedia podaje dane, które kłócą się z twoim obrazem świata to są one przekłamane. To samo co z Eurostatem przy okazji afery stulecia. :)
To jaki deficyt będzie na koniec roku, to zobaczymy, póki co ciężko z fusów wróżyć.

Przy okazji, jakby w 2020 procedura nadmiernego deficytu obowiązywała to Niemcy pierwsze poszłyby pod młotek bo wpompowali w swoją gosp tyle pieniędzy ile chyba reszta krajów UE razem wzięta. Nic dziwnego zatem, że ja zawieszono. ;)
Chlopaczek pisze:
Zauwaze ze kłamiesz to naprostuje
Póki co jedyne co naprostowales to swój dysonans poznawczy, jak się okazało, że na tle UE Polska wcale nie ma jakiejś tragicznej sytuacji budżetowej, a za twoich geniuszy z Platformy sytuacja była wcale nie lepsza i to pomimo braku socjalu i przede wszystkim bezprecedensowych inwestycji w armię. Także tak.

I na koniec. Bo mnie to trochę uwiera, że muszę bronić partii, która jest kompletnie nie z mojej bajki i normalnie miałbym w nią wbite i nawet się cieszył jakby odeszła. Ale no [k****] nie, bo zbyt dobrze pamiętam czasy z pierwszych rządów PO i zbyt dobrze pamiętam to 'teoretyczne panstwo' jakie wtedy mieliśmy.

Awatar użytkownika
czubatka
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1623
Kibicuję: ManU za Sheringhama xD

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czubatka » 20 paź 2023, 20:26

Ten tweet

to jest manipulacja - 35 mld dotyczy 9 miesięcy roku. No i co z wydatkami "pozabudżetowymi"?

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 20 paź 2023, 20:47

Lol
Ten twitt, to są dane z wikipedii uzupełnione o komentarz autora oparty o obecnie dostępne informacje. Ciężko wróżyc z fusów co będzie na koniec roku. Tzn ja wiem, że opozycja już wie że będzie huj dupa i kamieni kupa. I tak przez następne X lat :)
Ale to i tak już nieważne bo za chwilę zdaje się te pazie co siedzą w Warszawie jedyne o czym będą mogły decydować to na jaki kolor przemalować kible w Senacie (hiperbolizuje sobie ofc) bo projekt federalizacji zdaje się wkracza w decydującą fazę. Zobaczymy co nam to da :)

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2266
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 20 paź 2023, 20:58

Chlopaczek pisze:
Co do twojego pytania to nie chce mi się tego analizować wiec nie odpowiem. Nawrzucales przekłamane dane i zero refleksji. Jeszcze chcesz żebym siedzial i analizował budżet Polski kiedy ty sobie będziesz po propisowskich twitterowych kontach śmigał. Sorry ale nie.
Brawo Ty. Nie daj się wciągnąć w tę grę, bo skończysz jak ja z Covidem. Ktoś bez żadnej głębszej refleksji, bez rozumienia tematu i bez żadnego sensownego kontekstu wrzuci pojedyncze dane z iksa, które pasują mu do tezy, a Ty poświęcisz kilka godzin, by poszukać poważnych źródeł i wykazać, dlaczego to błąd. A potem Cię zwyzywają. Bo to, że ten Pan Krzysztof (kimkolwiek jest) jest tendencyjny to widać na pierwszy rzut oka.

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1314
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 20 paź 2023, 21:13

No to podzielmy los II RP. I to wszystko po orędziu Bidena, gdzie jasno wskazał nas jako strefę zgniotu wraz z państwami bałtyckimi. Dobranoc. Cześć. Giniemy.
Tak, wiem 300 k bez ZSW mogłaby być nierealna, ale powrót ZSW na wzór izraelski (pobór kobiet i mężczyzn) to konieczność w obecnej sytuacji. Szybko idzie zwijanie podmiotowego państwa, zaskakująco szybko.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8206
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 20 paź 2023, 21:18

Kluchman pisze:
20 paź 2023, 20:58
Nie daj się wciągnąć w tę grę, bo skończysz jak ja z Covidem.
Dobrze prawisz! Przegrałeś w covidowej wojnie, więc nie życz wszystkiego najgorszego Chłopaczkowi. PiS i obostrzenia covidowe to wielkie zło, które popierałeś.

Awatar użytkownika
gilardino11
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1236

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gilardino11 » 20 paź 2023, 21:21

Czyli WOT do zwijania. W tej chwili mamy 130 tysięcy zawodowych plus 35 tysięcy wotów. Dodatkowo Dobrowolsi czy pasywna rezerwa
Wiedziałem, po prostu wiedziałem.

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 20 paź 2023, 21:44

Nie no, trochę klikbajtowy tytuł

Optymalnym wariantem jest 150-tysięczna armia zawodowa: 30-40 tysięcy obrony terytorialnej, 20-30 tysięcy dobrowolnej zasadniczej służby wojskowej i zbudowanie kilkusettysięcznej rezerwy - wskazał Siemoniak.

Imo Amerykanie im nie pozwolą na taki rozpierdol w wojsku jaki zrobili dekadę temu. Ale też niczego po za jakimś niezbędnym minimum się po nich nie spodziewam. No i kolejny raz przestawienie wajchy na europejski przemysł zbrojeniowy co niekoniecznie wyjdzie na plus.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4003

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 20 paź 2023, 21:44

yedraz pisze:
20 paź 2023, 19:46
masacra pisze:
20 paź 2023, 19:36
Potem przyszedł PiS, jebnal jakimś socjalem, pokłócił się z UE, a ta i tak przez całe 8 lat nie znalazła powodu żeby nałożyć na Polskę jakieś procedury regulujące wydatki.
I mając takie sukcesy w gospodarce, nie byli w stanie przekonać narodu, żeby pozwolił im rządzić trzecią kadencję?
Widocznie - pieniądze to nie wszystko. :ozob:

Spierdolili kampanię robiąc Tusk Tusk Tusk i szczucie zamiast np pokazać młodym, że to PiS dał im zerowy VAT czy zniżki na ZUS przy zakładaniu firmy, darmowe podręczniki do szkół itd. Zamiast robić kampanię na wzór z 2015 (Dobra Zmiana) to zrobili antykampanię a to się nigdy w PL nie udaje (vide Krzaklewski vs Kwach) i tyle.
Jakby Kaczor w odp momencie wykopał Ziobrę i nie cisnął na sądy ani nie wojował z UE a także nie zmieniał bezsensownie ustawy aborcyjnej to nie byłoby strajku kobiet, UE dałaby kasę z KPO a PiS miałby 3 i pewnie 4 kadencję w kieszeni.

Na własne życzenie to skopali

Awatar użytkownika
Ojciecdyrektor
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 482

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ojciecdyrektor » 20 paź 2023, 21:54

Janusz Korwin Mikke napewno miał często kontakty z tą panią.
Może dlatego powiedział że kobiety nie powinny brać udziału w wyborach.
🙃

Awatar użytkownika
czubatka
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1623
Kibicuję: ManU za Sheringhama xD

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czubatka » 20 paź 2023, 21:59

masacra pisze:
20 paź 2023, 20:47
Ciężko wróżyc z fusów co będzie na koniec roku.

No to autor tweeta nie powinien tego robić. To autor zestawił ze sobą deficyty pełnych lat z deficytem za 9 miesięcy i wyciągnął na tej podstawie wniosek. To jest manipulacja.

Co z długiem pozabudżetowym?

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1314

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 20 paź 2023, 22:01

masacra pisze:
20 paź 2023, 21:44
Nie no, trochę klikbajtowy tytuł

Optymalnym wariantem jest 150-tysięczna armia zawodowa: 30-40 tysięcy obrony terytorialnej, 20-30 tysięcy dobrowolnej zasadniczej służby wojskowej i zbudowanie kilkusettysięcznej rezerwy - wskazał Siemoniak.

Imo Amerykanie im nie pozwolą na taki rozpierdol w wojsku jaki zrobili dekadę temu. Ale też niczego po za jakimś niezbędnym minimum się po nich nie spodziewam. No i kolejny raz przestawienie wajchy na europejski przemysł zbrojeniowy co niekoniecznie wyjdzie na plus.

Nie jest. Rus jeśli nas zaatakuje to w momencie, kiedy USA będą zajęte na Tajwanie. Komponent lądowy będziemy musieli wystawić my - prawdopodobnie 1 na 1 z rus. I na taki wariant trzeba się szykować. Jeśli nie - od razu wywieśmy białą flagę. Serio. Unikniemy losu Powstania Warszawskiego czy tego, co się dzieje obecnie na UA. Albo szykujemy się do wojny na poważnie, albo kładziemy uszy po sobie i jesteśmy przedmiotem a nie podmiotem. Tak to działa.

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1861

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 20 paź 2023, 22:17

Według Mazura czas zacząć kupować konserwy i wyrzucać graty z piwnicy :?
Mam tylko nadzieję że będąc w szeroko pojętym it często grywał w CSa :roll:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”