Gry... - Strona 688

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.

Na czym najchętniej grasz?

PS4
24
34%
XBOX One
6
8%
PC
35
49%
komórka
1
1%
tablet
0
Brak głosów
na starszej generacji konsol
4
6%
na innej platformie
1
1%
Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2464

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 28 sie 2026, 14:17

Samuraj pisze:
28 sie 2026, 13:44
Natomiast zacząłem grać w Metro 2033 Redux
przeszedłem w tym roku trylogię i wszystkie dodatki do exodusa jakie wyszły. Dużo godzin tam spędziłem ale to teraz moje ulubione gry razem z serią Wiedźmińską.

Awatar użytkownika
1234
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1964

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 28 sie 2026, 14:26

Ej a to prawda że w najnowszym GTA trzeba będzie tankować? Tak gdzieś mi mignęło. No to realizm oddany :mrgreen:

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1509
Kibicuję: od czasu do czasu

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 28 sie 2026, 14:32

1234 pisze:
28 sie 2026, 13:14
Mam jakiegoś PESa, chyba 2020 na płycie na PS4. Na dłuższą metę jednak nie daje rady w to grać, męczą mnie te kluby bez licencji i słabo rozbudowane tryby. Online nie grałem, to nie wiem.
Licencje akurat łatwo idzie obejść, wystarczy podłączyć pendrajwa z patchem. Na komputerze, za czasów starych PES-ów, to całe przerzucanie folderów, odpalanie jakichś .exe było dla mnie bardziej męczące. Tutaj w zasadzie wystarczą 2 kliknięcia i bycie cierpliwym przez kilkanaście minut :) Ale tak, w kwestii rozbudowy trybów to już tak jest.

Te aktualne części, czyli eFootball są darmowe, ale jakoś trudno mi się przekonać do tego, zagrałem kilkanaście meczów, ale średnio mi podpasowało. 2020 pod względem gry top.

Awatar użytkownika
emski
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 545

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emski » 28 sie 2026, 15:00

venomik pisze:
28 sie 2026, 13:02
Pytanie skąd przekonanie, że to najbardziej wyczekiwana gra w historii.
230 milionów sprzedanych kopii GTA V (cała seria 460 milionów) a tym samym trzecie miejsce wśród najlepiej sprzedających sie tytułów w historii (Tetris i Minecraft z 1. i 2. miejsca są 'nowymi' tytułami, a nie kolejną iteracją marki) , kilkanaście (albo i kilkadziesiąt) milionów graczy w GTA Online każdego miesiąca, 13 lat od premiery V, a międzyczasie kapitalnie przyjęty i srzedany RDR2, prawdopodobnie największy budżet wydany na rozwój gry.
Wszystkie te rzeczy generują bardzo duży hype i myślę, że jest sporo argumentów na potwierdzenie mojej tezy.

Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 845

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 28 sie 2026, 15:19

To nie jest teza tylko fakt. Wystarczy siedzieć w „growym” świecie żeby wiedzieć jaki jest hype na tą grę.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2101
Kibicuję: Manchester United

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 28 sie 2026, 15:23

1234 pisze:
28 sie 2026, 14:26
Ej a to prawda że w najnowszym GTA trzeba będzie tankować? Tak gdzieś mi mignęło. No to realizm oddany :mrgreen:
Właśnie wyobraziłem sobie akcję, że goni Cię policja, znajdujesz zajebistą furę, wywalasz typa zza kółka, a tam rezerwa w baku, bo typ wziął ją na raty i ledwo go stać na spłacanie, więc jeździ nią tylko od święta :D

Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 845

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 28 sie 2026, 15:47

Jak ma być realistycznie 🤷‍♂️

cruel
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 334

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cruel » 31 sie 2026, 22:29

Blood of Dawnwalker pierwsze recenzje - 83/100. Fajny klimat, fabule, dobrze napisane postacie, slaby gameplay i walka.

Onimusha - 86/100. Glowny zarzut: banalny poziom trudnosci.

W miedzyczasie wyszedl duzy patch do Mortal Shell 2, sporo zmian. Niestety jedna z nich to dodanie duzej ilosci checkpointow (Beacons) na mapie, czyli spora redukcja poziomu trudnosci (ktory wcale nie byl jakis absurdalnie duzy). W zamian tego trudniejsi / bardziej agresywni bossowie.

Awatar użytkownika
Maciek (interista)
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 204

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Maciek (interista) » 02 wrz 2026, 14:18

Ostatnio zatrzęsienie filmów z pokazem DLSS 5. Nie powiem robi wrażenie, ale jak dobrze sprawdzam to trzeba wydać ponad 20k na samą kartę?

cruel
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 334

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cruel » 02 wrz 2026, 17:40

Maciek (interista) pisze:
02 wrz 2026, 14:18
Ostatnio zatrzęsienie filmów z pokazem DLSS 5. Nie powiem robi wrażenie, ale jak dobrze sprawdzam to trzeba wydać ponad 20k na samą kartę?
Niekoniecznie, wszystkie karty serii RTX 50 wspieraja, wiec RTX 5070, 5070 Ti czy 5080 wystarczy. 5060 w teorii tez, ale tu pewnie juz mocy za malo.

Awatar użytkownika
7lechus
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2611
Kibicuję: INAC Kobe + Tokyo Verdy

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 7lechus » 03 wrz 2026, 16:15

Resonance: A Plague Tale Legacy ukończone.

W skrócie gra jest czymś w rodzaju średniowiecznego Tomb Raider'a z elementami walki wyciągniętymi z AC: Black Flag opakowana dużą ilością cut scenek zrealizowanych na sposób filmowy w świecie opowieści Plague Tale. Walory produkcyjne tytułu stoją na bardzo wysokim poziomie. Technicznie zdazają się czasami małe bugi ale dość rzadko. Grywalność Resonance stoi na więcej niż przyzwoitym poziomie ze względu na sporo zróżnicowanej zawartości. Walka dość prosta ale satysfakcjonująca, rozmiate puzzle i zagadki na plus, elementy skradankowe wyważone, rozwój postaci bardzo podstawowy ale spełnia swą rolę. Widoczki i generalnie cała oprawa graficzna od modeli po kierunek artystyczny są bardzo ładne, lokalizacje przemyślane choć na początku gra mało zachęca do dodatkowej eksploracji ze względu na swoją liniowość. Muzyka ponownie pięknie podkreśla a chwilami nawet buduje gęsty klimat w grze. Na tym polu Resonance nie tylko nie odbiega od swoich poprzedników ale czasami ich przewyższa.
Zresztą gra momentami potrafi mocno wciągnąć by zagrać jeszcze trochę dłużej tylko po to by obejrzeć nową lokację.

Tyle na temat miodu, teraz spora łyżka dzięgciu. Fabuła. No właśnie, nie tyle jest zła o ile brakuje w niej stawki. Opowieść Sophie choć zgrabnie połączona w logiczną całość nawiązującą do motywu przewodniego "Zarazy" z Plague Tale wypada dość płasko w porównaniu do opowieści Amicii z poprzednich części tej gry. Rozbicie na przenikające się nawzajem dwie historie: Sophie i mitycznego Tezeusza, nawet jeśli opowiedziane z rozmachem - rozmywa mocno cały raison d’être Sophie. Paradoksalnie aktorzy głosowi wypadli naprawdę dobrze w swoich rolach nadając emocji wydarzeniom toczącym się na ekranie. Problem w tym, że za każdym razem kiedy ma się wrażenie, że zaraz nastąpi w tej histroii efekt wow albo coś co nas zaskoczy lub podniesie opowieść na wyższy poziom... ów po prostu nie nadchodzi. Szkoda bo z lepszym scenariuszem ta gra mogła by się znaleźć w grupie najlepszych tytułów tego roku, a tak jest "tylko" dobrze. W cenie 149 zł tytuł nadal wart jest jednak polecenia.

Moja ocena gry: 3/5 (PC)

Właśnie kupiłem The Blood of Dawnwalker w wersji Eclipse, przede mną trochę wolnego więc będzie grane (na przemian z meczami MŚ U20)

Awatar użytkownika
7lechus
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2611
Kibicuję: INAC Kobe + Tokyo Verdy

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 7lechus » wczoraj, 10:08

cruel pisze:
02 wrz 2026, 17:40
Niekoniecznie, wszystkie karty serii RTX 50 wspieraja, wiec RTX 5070, 5070 Ti czy 5080 wystarczy. 5060 w teorii tez, ale tu pewnie juz mocy za malo.
Pomijając już, zmianę stylu artystycznego gry na ujednolicony "foto-realizm" (są gry gdzie to daje radę ale w większości wygląda to nienaturalnie i kuje w oczy filtrem z instagrama) koszt używania DLSS 5 nie jest wart tej zmiany. Przynajmniej w obecnej generacji kart graficznych.

Obrazek

Aby w danej grze na RTX 5070 Ti (karta kosztuje 6000 zł) uzyskać 60 klatek w 1440p przy włączonym DLSS 5 potrzeba aby ten tytuł chodził w przynajmniej 113 klatkach w natywnej rozdzielczości. Zmiany ustawień jakości w grze nie dają tu prawie nic. Bez względu czy grasz na Low czy Max detali taksacja mocy obliczeniowej ze strony DLSS 5 na karcie graficznej będzie prawie taka sama. Do tego dochodzi jeszcze efekt opóźnienia ze względu na czas potrzebny na obliczenia, który dokłada koleje ~10ms opóźnienia do już istniejącego.

W zasadzie tylko RTX 5090 nadaje się praktycznie do tej technologii jeżeli chcesz grać w 60 klatkach w 4k - a to karta za 24 000 zł będąca poza zasięgiem większości graczy. Na RTX 5080 (koszt 7000 zł) w 60 klatkach w 4k będą chodzić tylko tytuły, ktore osiągają powyżej 300 klatek w natywnej rozdzielczości - czyli żaden tytuł AAA. Na pozostałych kartach nie da się uzyskać 60 klatek w 4k.

Oczywiście zawsze można włączyć Frame-Gen x6 by podnieść ilośc fps... tylko, że wtedy (pomijając "artefakty" wizualne tej technologi) sporo tytułów będzie mało grywalne ze względu na ogromny lag (render time w okolicach 50 ms)

Może w nowej generacji RTX 60xx któa wyjdzie w 2028 osiągi kart w DLSS 5 się nieco poprawią... tylko, że RTX 6070 Ti będzie pewnie kosztował 10 tys a flagowy model RTX 6090 grubo ponad 30 tys.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”