Ale mówimy o karaniu za jazdę z prawkiem tylko po alko. Za jedzenie po qlko bez prawka jak najbardziej kawa więzienia.

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 04 gru 2022, 15:56
Ale mówimy o karaniu za jazdę z prawkiem tylko po alko. Za jedzenie po qlko bez prawka jak najbardziej kawa więzienia.
DDK

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MothToAFlame » 04 gru 2022, 16:08
Zabieranie samochodu ma byc prewencja, straszakiem na tych ktorzy lubia sobie po spozyciu siadac za kolkiem. Jesli pomoze to jedno (choc realistycznie patrzac zapewne duzo i to duzo wiecej) zycie uratowac to jednak jest tego warte. Ci ktorzy nie wsiadaja za kolko po spozyciu nie maja sie czego obawiac a Ci ktorzy to robia beda ponosic dosadne konsekwencje i slusznie. Dlatego rowniez w Szkocji sa limity jakie a, kary za jazde pod wplywem rowniez duzo wieksze niz w pozostalych czesciach UK bo problem sie eskalowal przez lata i trzeba sobie bylo z nim jakos poradzic.
MothToAFlame
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mates » 05 gru 2022, 7:54
Mates
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bebej » 05 gru 2022, 8:48
Bebej

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 05 gru 2022, 9:25
W którymś z pierwszych postów (jak pierwszy raz podałem przykład sarny) napisałem też, że zakładam, że ktoś zostanie ranny z takim przypadku. Wtedy to już klasyfikuje się pod wypadek z tego co mi się wydaje.Mates pisze: ↑05 gru 2022, 7:54DDK jeśli ja dobrze interpretuję te zmiany to w przypadku podanym przez Ciebie tj. jedziesz sobie autem, masz 0,5 promila i sarna ci wyskoczy, dobijesz do niej to nie zabiorą ci auta. Tam jest wyraźnie napisane, że musisz być sprawcą wypadku a podana przez Ciebie sytuacja nie jest wypadkiem w rozumieniu przepisów
DDK
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bebej » 05 gru 2022, 10:58
Bebej

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 05 gru 2022, 11:15
DDK
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bebej » 05 gru 2022, 11:18
Bebej

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 05 gru 2022, 11:28
DDK

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Quercus » 05 gru 2022, 17:19
Tak, bo albo ma się własny samochód, albo nie ma na świecie innej możliwości prowadzenia pojazdu. Przecież taka osoba może potem kupić następny albo pożyczyć od kogoś. To tak jak byś zabrał agresywnej osobie nóż i oczekiwał, że nikogo potem nie dźgnie.
Quercus

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 05 gru 2022, 17:34
No tak, bo kupić nowy nóż to koszt porównywalny do nowego samochodu. Nie wiem też, co trzeba mieć w głowie, by pożyczyć auto komuś skazanemu za jazdę pod wpływem.
Kluchman

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Quercus » 05 gru 2022, 17:49
Chodzi o pewien schemat. Poza tym, dla takiego Kraśki koszt zakupu samochodu jest pewnie mniejszym obciążeniem dla portfela niż kupienie dobrego noża dla kogoś żyjącego z pensji minimalnej. Po prostu taką konfiskatę samochodu da się obejść, a przecież chodzi o to, aby te niebezpieczne osoby wyłączyć z ruchu drogowego. Nieskuteczność prawa.
Ale to jest Twoje, racjonalne podejście do tematu. Nie każdy takie ma.
Nie chcę w polskim prawie precedensu wywłaszczenia w takim stylu. Co się potem stanie z takim samochodem?
Quercus

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 05 gru 2022, 17:59
Delpiero14

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 05 gru 2022, 18:19
Kluchman

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 05 gru 2022, 18:23
Eyesmon
Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio